Grote investeringen heb ik al gedaan

groteIn 1999 kwam Ronald van de Wouw (33) vanuit Brabant naar Zeeland toe. Samen met zijn ouders startte hij in
Hansweert een akkerbouwbedrijf. In 2011 bouwde hij een bewaarloods. Ze kozen voor kistenbewaring. Over de bouw dachten ze goed na; het was een kwestie van meerdere jaren voordat de plannen definitief waren. Het machinepark werd in de afgelopen jaren voor drie kwart vernieuwd. Van de Wouw kan de toekomst dan ook goed aan en is niet van plan om voor 2014 een grote investering te gaan doen. ,,Ik ga consolideren en finetunen. Even geen grote investeringen, want die heb ik al gedaan. “ De akkerbouwer vindt dat je moet investeren aan de hand van een plan. Dit betekent soms dat het beter is om in een wat minder jaar te investeren dan in een goed jaar. ,,Daarbij, als je in een minder jaar niks doet terwijl het wel nodig is, ga je achterlopen. Natuurlijk, het een kan niet zonder het ander, maar soms is het nodig om juist te investeren in een minder jaar.”

Op het bedrijf van Van de Wouw zijn aardappelen, uien en wortelen de belangrijkste gewassen. Daarnaast teelt hij nog knolselderij, rode bieten, suikerbieten, tarwe en maïs. Het diverse bouwplan is een bewuste keuze; het zorgt voor risicospreiding. Van de Wouw gaat voor kwaliteit en daar wil hij zich voorlopig op richten. De bewaarloods zit helemaal vol, maar voor de Zeeuwse akkerbouwer kan hij evengoed leeg staan als dat prijstechnisch beter uitkomt. ,,Ik teel een product om te verkopen, niet om te bewaren. Een cel mag gerust leeg zijn. Je bent ondernemer om je product aan de man te brengen. Ik verkoop liever meteen af land als de prijs goed is dan op te slaan en te gokken op een betere prijs.”

Het is overigens niet zo dat Van de Wouw geen plannen heeft voor de toekomst. ,,Je moet altijd op de lange termijn denken. Maar je moet ook reserveren voor de toekomst en dat is wat ik dit jaar wil doen: extra aflossen en reserveren voor eventuele mindere jaren. Ik ga geen veranderingen in mijn bouwplan doorvoeren en ik geen grote aanschaffingen doen. De rentelasten moeten nu omlaag, dat is in mijn geval belangrijk.”